2006-os önkormányzati választások előtt megállapodtak a Fidesz, KDNP, MIÉP, Nemzeti Fórum, MDF és a Jobbik váci szervezetei, hogy közös jobboldali csapattal váltják le a baloldali városvezetést. Ez a csapat az Fidesz-KDNP Jobboldali Összefogás nevet kapta.

Az utolsó pillanatban az MDF vezetése meggondolta magát, és kilépett az alakuló koalícióból, saját csapattal indult – az MSZP-s érdekeknek megfelelően.

Bábiné Szotfried Gabriella a Fidesz választókerületi elnöke a közösen kialakított listáról visszahúzta Csereklye Károlyt a váci 1-es választókörzet jelölti helyéről, helyette Csipkés Lászlónak szavazott bizalmat. A sértett korábbi alpolgármester saját csapatot verbuvált Vác Városért Egyesület néven, és velük indult a választásokon.

A választásokon kiegyenlített eredmény született. A polgármesteri széket néhány szavazattal Bóth János nyerte. A különbség 73 szavazat volt – az MDF 439, a VVE pedig 320 szavazatot vitt el – túlnyomó többségét valószínűsíthetően a jobboldalról.

A testület összetétele 11 fős Fidesz-KDNP – 11 fős MSZP-frakció, és a magát jobboldaliként definiáló Csereklye. A mérleg nyelveként funkcionáló Csereklye elfogadta a Bóth János által felkínált alpolgármesteri címet. Így bár elvi lehetősége meglett volna a jobboldali többségnek, az mégsem valósult meg. A bizottsági helyek összeállításánál Csereklye még tárgyalóképesnek mutatkozott a jobboldal számára, de egyébként a lényeges szavazások alkalmával rendszeresen a baloldallal szavazott. (Ez a jegyzőkönyvekből egyértelműen kiolvasható.)

2007 elejétől Debreczeni János (Fidesz-KDNP) egyre több alkalommal szavazott frakciója döntéseivel szemben (vagy hirtelen megbetegedett, vagy elutazott, vagy hiányzott, vagy kiment a teremből, vagy egyszerűen csak kikapcsolta a szavazógépét stb.), amely minden esetben Bóth malmára hajtotta a vizet. Ezért frakciója elsőként a választókerület elnökétől, Bábinétől kért segítséget a konfliktus kezelésére, de nem kapott. Ezt követően a régióigazgató segítségét kérték, aki bár intézkedést ígért, az sokáig váratott magára.

Időközben az addig munkanélküli Debreczeni, vélhetően baloldali közreműködésre – munkát kapott, majd némi külső segédlettel a Fidesz helyi alapszervezetének elnöki pozícióját is megszerezte. Ez időtől állandósult a konfliktus az alapszervezet ülésein Debreczeni emberei és a képviselők oldalán állók között.

A Fidesz-KDNP Összefogás frakció és Bábiné (választókerületi elnök) között is idővel komoly nézeteltérés alakult ki, ennek okai között volt a mobil ultrahang kétes beszerzési kísérlete, de a frakció egyre több tagja került személyesen is konfliktusba az elnök-asszonnyal, aki megkísérelte a frakció személyes irányítását is átvenni. Ennek okaként az valószínűsíthető, hogy Bábiné a saját pozícióját szerette volna megerősíteni a csapat megosztásával, így biztosítani jelöltségét az országgyűlési választásokra. A csapatban ugyanis tehetséges embereket látott, akikben potenciális ellenfeleket vélt felfedezni. Ezért egyenként kereste meg a frakció tagjait, próbálta őket az egységes csapatból kimozdítani, „leszalámizni” – gyakorlatilag sikertelenül.

A mobil ultrahang beszerzésével kapcsolatosan a frakció tagjainak az a gyanúja támadt, hogy a beszerzésnél Bábiné és Bóth János, szocialista polgármester összehangolt akciójáról van szó. Ezt látszott alátámasztani alá az a tény is, hogy a választókerületi elnök által szorgalmazott beszerzésre a közbeszerzési pályázatot a polgármester december 22-től január 3-ig írta ki, mely időszakban ez rendkívül szokatlan, és mely időszakban joggal feltételezhető, hogy az elkerüli a komoly beszállítók figyelmét, ellehetetlenítve a közbeszerzés lényegét, hogy a beszerzést a lehető legalacsonyabb áron lehessen megvalósítani.

Az Összefogás frakció ebben a problémás kérdésben is segítséget kért a régióvezetéstől, de a megoldás itt is váratott magára.

Bábiné utasította az Összefogás frakciót, hogy amennyiben sajtóban szeretnének megszólalni, azt előzetesen vele minden alkalommal egyeztessék, illetve szeretett volna jogot formálni arra, hogy váci kérdésekben a frakció, vagy annak vezetésének megkérdezése nélkül is sajtótájékoztatót tarthasson. Ezt a váci kérdésekben magát kompetensnek gondoló frakció nagyban nehezményezte.

Itt fontos megjegyezni, hogy a konfliktusról a váci közéletet figyelemmel követők kizárólag az elnök-asszony megnyilvánulásain keresztül szerezhettek tudomást, a Fidesz-KDNP Jobboldali Összefogás frakciója lojalitása bizonyításaként nem használta a nyilvánosságot a belső konfliktusok esetleges megoldási színtereként. Ugyanakkor az eseményeket figyelemmel követő váci jobboldali szellemi elit aggódva figyelte Bábiné tevékenységét, aki többször, és nagy nyilvánosság előtt támadta az őket képviselő frakcióvezetést, és annak tagjait.

Bábiné tevékenysége a város jobboldali köreiben azért is keltett értetlenséget, sőt megütközést, mert a jobboldali frakció a korábbiaknál jóval komolyabb társadalmi életet szervezett, rendezvények tucatjait szervezte, a város jobboldali történéseinek élére állt. Önkormányzati, közéleti tevékenysége során többek között elérte, hogy a városban fogható legyen a hírTV, és az ECHO TV, ingyenes filmvetítéseket, munkájukról rendszeres beszámolókat, TB tüntetést, aláírásgyűjtést, kopogtatógyűjtést, kampányrendezvényeket, ünnepségeket szervezett, pedagógusok, óvodapedagógusok ügye mellett állt ki a nyilvánosság előtt, úgy tűnt, a városban korábban nem tapasztalt jobboldali egység alakulhat ki. Az együttműködés kovászának szerepét a KDNP helyi szervezete töltötte be, melybe időközben a kettős tagság lehetőségével élve az Összefogás frakció tagjainak nagy része be is lépett.

A Fidesz helyi szervezetének elnöki pozíciójáért 2009 őszén tisztújító választást tartottak. Debreczeni ezen újra indult, a megtisztulást vágyók Vígh Mihályt támogatták. A szavazás döntetlen eredményt hozott – elvileg a levezető elnök (Imre Zsolt) szava döntött volna – aki Vígh Mihályt támogatta. Debreczeni azonban megfellebbezte a döntést, melynek a Fidesz választmánya helyt adott, így a szervezet átmenetileg elnök nélkül maradt.

A folyamatos problémákról halló Fidesz országos választmányának végső döntése a helyi alapszervezet feloszlatása volt. A szervezet újjáalakításával hivatalból a választókerületi elnök van megbízva. Bábiné így végre lehetőséget kapott, hogy „leszámoljon” az őt nem mindenben támogató váciakkal. Ezért először is kivárt a szervezet újjáalakításával addig, míg az országgyűlési jelöltállítási folyamat le nem zárult. Így Vácról – amely település a teljes körzet több mint 65%-át teszi ki senki nem kapott arra lehetőséget, hogy a jelölési folyamatban egyáltalán részt vehessen.

A KDNP váci alapszervezete ugyan döntést hozott Tomori Pál jelölésének támogatásáról, de személyéről még csak vita sem alakulhatott ki, mert a választókerületi elnök-asszony erre nem adott módot. A sződligeti Fidesz jelöltállítási üléséről erővel kívánták távol tartani Tomorit, és az őt támogató jelenlévőket azonnali hatállyal ki is zárták a sződligeti alapszervezetből.

A Fidesz alapszervezet újraszervezésénél Bábiné egyetlen (egyébként Fidesz-KDNP támogatással nyert) váci önkormányzati képviselőt sem vett vissza, de sok más emblematikusan jobboldali és igen aktív korábbi Fidesz-tagot sem. A töpörtyűre zsugorított új szervezet élére a fél éves tagsággal rendelkező Pető Tibort nevezte ki. Felvételt nyert viszont néhány olyan ember, kiknek felvétele nagy megütközést váltott ki jobboldali körökben.

Pető első nyilvános megszólalásaival hamar világossá tette Bábiné iránti feltétlen lojalitását – azonnal a Fidesz-KDNP Összefogás frakciót támadta, mégpedig újra csak a nagy nyilvánosság előtt, a baloldalhoz kötődő médiumok segítségével. Az Összefogás frakció még ekkor is tartotta magát ahhoz az elvéhez, hogy belső ügyet nem a nyilvánosság előtt kíván megtárgyalni.

Az országgyűlési választások alkalmával az Fidesz-KDNP Összefogás frakció tagjai – bár a fenti okokból kifolyólag igen markáns véleménnyel rendelkeztek a jelöltet illetően, elsősorban a Fidesz iránti lojalitásból, ám őt a nyilvánosság előtt nem támadták.

A sződligeti Bábiné az országgyűlési választások alkalmával gyengén szerepelt, az egész országban a legnagyobb különbséget produkálta, ami a Fidesz illetve annak jelöltje támogatottsága közötti különbséget illeti. A választókerületi elnök-asszony 17 (!) százalékkal kapott kevesebbet, mint pártja. Ez súlyos figyelmeztetés lehetett volna pártja számára a jelölt támogatottságával kapcsolatosan. Vácott ugyanis sokan nagyon sérelmezték, hogy semmilyen módon nem volt módjuk saját jelöltet állítani, vagy a jelöltállítás folyamatába bármilyen szinten beleszólni. Nem támogatták a város belügyeibe beavatkozó hölgy tevékenységét; így a közéletet figyelemmel követők közül sokan inkább támogatták a függetlenként induló Verőcei polgármestert, mint a Fidesz jelöltséget maga számára kiharcoló Bábinét.

A 2010-es önkormányzati választások közeledtével a sződligeti Bábiné minden előzetes egyeztetést elhagyva a helyi KDNP-vel, újra csak az országos médiában jelentette be, hogy a Fidesz váci alapszervezete Pető Tibort jelölését támogatja. Ezt a lépést merőben barátságtalan lépésnek, és részbeni hátbatámadásnak értékelte az Összefogás frakció, és a KDNP alapszervezete is.

A lépés azért is keltett megütközést jobboldali körökben, mivel Pető közéleti tevékenysége egyrészt teljességgel ismeretlen volt a város előtt, másrészt semmi olyat nem tudott felmutatni, ami alkalmasnak mutatná őt a vállalt feladatára, olyat meg még kevésbé, ami alkalmasabbnak mutatta volna őt, mint a frakció tapasztalt, képzett, és rátermettségét már bizonyított vezetőjét, Fördős Attilát.

Mértékadó jobboldali körökben az is meghökkenést, sőt erős ellenérzést váltott ki, hogy a Fidesz váci alapszervezetének vezetőségébe és később annak választási listájára olyan személyek is be- illetve felkerülhettek, akik korábban igazolhatóan a baloldal malmára hajtották a politika zavaros vizét.

Választási szlogen, miszerint „Öntsünk tiszta vizet a pohárba” – innentől a váci jobboldalon különösen bizarrul hangzik…

A bejegyzés trackback címe:

https://vacz.blog.hu/api/trackback/id/tr692339878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása